Dietetycy od dawna już alarmują, że niektóre nawyki żywieniowe mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Niewłaściwie dobrane posiłki prowadzą do nadwagi, zaburzeń metabolicznych oraz chorób układu krążenia, a to tylko czubek przysłowiowej góry lodowej. Jakie więc złe przyzwyczajenia warto ograniczyć lub wyeliminować z diety?
Nadmierne spożycie słodyczy i soli
Słodycze zawierają duże ilości cukru, który przyczynia się do tycia oraz powstawania próchnicy zębów. Pracujący u nas dietetyk zaleca redukcję słodyczy w diecie oraz zastąpienie ich owocami. Z kolei zbyt duża ilość soli w diecie prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi oraz zwiększenia ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych. Zdrowa osoba powinna spożywać nie więcej niż 5-6 g soli dziennie. Należy zatem zrezygnować z przetworzonej żywności oraz solenia potraw.
Brak warzyw i owoców a odporność
Warzywa i owoce są niezbędne w diecie ze względu na bogate w witaminy, minerały i błonnik składniki odżywcze. Ich niedobór prowadzi do zaburzeń metabolicznych oraz osłabienia układu odpornościowego. Zdaniem specjalistów, warto włączyć do diety kilka porcji warzyw i owoców dziennie.
Nadmiar tłuszczów nasyconych
Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w tłustym mięsie, mleku, śmietanie, masłach oraz niektórych margarynach. Ich nadmiar wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia tłustych produktów oraz zastąpienie ich olejami roślinnymi.
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe prowadzą do wielu chorób i zaburzeń metabolicznych. Nadmierny cukier, sól i tłuszcze nasycone wywołują szkodliwe skutki dla naszego zdrowia. Warto zatem pamiętać o zbilansowanej diecie oraz konsultacji z dietetykiem, który pomoże nam dobrać odpowiednio dostosowaną do naszych potrzeb dietę.
Najnowsze komentarze