Triathlon należy do wysiłków o charakterze wytrzymałościowym i w zależności od dystansu na jakim startuje zawodnik wymaga określonej objętości i intensywności treningowej.
W przypadku sprintów i dystansu standard treningi będą krótsze ale przez to bardziej intensywne. Natomiast wraz z wydłużaniem się dystansów startowych będzie spadać intensywność wykonywanych jednostek i wydłużać się czas trwania wysiłku. To sprawia, że wydatek energetyczny będzie się bardzo różnił w zależności od specjalizacji zawodnika.
Niezależnie od dystansu sposób odżywiania i odpowiednia podaż energii są jednym z najważniejszych czynników wpływających na możliwości wysiłkowe zawodnika. Odpowiednia dieta wpływa na ilość energii, szybkość regeneracji czy stan zdrowia ćwiczącego. Należy zadbać zarówno o odpowiednią podaż kalorii, jak i proporcje między makroskładnikami. Triathloniści mają zróżnicowany plan treningowy, dlatego podaż kaloryczna w dany dzień powinna ściśle uwzględniać jednostki treningowe.
Z tego powodu jednym z najlepszych sposobów jest obliczenie podstawowej przemiany materii, pomnożenie jej przez współczynnik dziennej aktywności, a następnie dodanie wyliczonego zapotrzebowania energetycznego, niezbędnego podczas treningów. Ilość kalorii, którą wydatkujemy podczas aktywności, możemy policzyć za pomocą równoważnika metabolicznego, uwzględniając rodzaj wysiłku, jego intensywność i czas oraz wagę zawodnika. Ta metoda pozwala w sposób indywidualny dopasować zapotrzebowanie energetyczne na każdy dzień treningowy.
Bibliografia:
- Biłous K. (2016), Dieta i trening, jak zbudować siłę i wytrzymałość, Warszawa
- Durkalec-Michalski K., Baraniak A., Jeszka J. (2015), Wpływ zbilansowania diety na skład ciała i zdolności wysiłkowe rekreacyjnych biegaczy długodystansowych, Poznań
- Kosendiak A., Limanowska P. (2015), Podaż węglowodanów w wysiłkach długotrwałych na przykładzie startu w triathlonie na dystansie Ironman, Bydgoszcz
- Mizera J., Mizera K. (2017), Dietetyka sportowa, co jeść by trenować więcej, Łódź
- Zydek G., Michalczyk M., Zając A. (2017), Nowoczesne trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie, Katowice
Najnowsze komentarze