Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu

Probiotyki w profilaktyce schorzeń układu pokarmowego

Probiotyki w profilaktyce schorzeń układu pokarmowego

Mikrobiota jelitowa zaczyna się kształtować już w momencie narodzin dziecka. Sposób porodu oraz warunki, w jakich się odbywa, wpływają na pierwotne zasiedlenie przewodu pokarmowego noworodka. Najbardziej pożądaną drogą narodzin dla noworodka jest poród fizjologiczny. Dziecko nabywa wtedy mikroorganizmy z dróg rodnych matki oraz z końcowego odcinka układu pokarmowego. Przewód pokarmowy noworodków urodzonych cięciem cesarskim zasiedlany jest później, często mikrobiotą środowiska szpitalnego, sali operacyjnej, a także mikrobiota skóry matki.

Karmienie piersią wpływa korzystnie nie tylko na rozwój mikroflory jelitowej, ale także na kształtowanie się odporności niemowlęcia. Po odstawieniu od piersi i wprowadzeniu pokarmów stałych do diety dziecka mikrobiota jelitowa również się zmienia, upodabniając się do mikrobioty osób dorosłych.

 

Charakterystyka probiotyków – probiotyki według definicji to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu w odpowiedniej dawce wywierają korzystne działanie na organizm gospodarza. Probiotyki mają wiele pozytywnych właściwości, jednak ich działanie jest szczepozależne. Dlatego przed zastosowaniem konkretnego rodzaju probiotyku powinniśmy znać nie tylko nazwę rodzaju i gatunku bakterii, ale też oznaczenie szczepu. Dobrej jakości probiotyki mogą być wykorzystywane m.in. do odbudowy naturalnej mikrobioty jelitowej po przejściu antybiotykoterapii, przeciwdziałać aktywności bakterii patogennych, które przedostały się do jelit ze skażoną żywnością, a także wspomagać procesy trawienne, wytwarzać witaminy z grupy B oraz enzymy trawienne.

 

Probiotyki jelita drażliwego – probiotyki mogą również mieć zastosowanie we wspomaganiu leczeniu jelita drażliwego, mogą zredukować ból i wzdęcia jelit. Zastosowanie probiotykoterapii wpływa również na poprawę w zakresie częstości wypróżnień. Zauważono że stosowanie bakterii probiotycznych zwiększa różnorodność bakterii w przewodzie pokarmowym pacjentów cierpiących na nieswoiste choroby zapalne jelit.

 

Probiotyki w praktyce – właściwości prozdrowotne są związane ze szczepem, a nie gatunkiem bakterii. Rozsądnie dobrana probiotykoterapia łączy w sobie wiele zdrowotnych właściwości – od profilaktyki po wspomaganie leczenia w różnych jednostkach chorobowych. Spożywanie coraz większej ilości żywności przetworzonej, zawierającej zbyt dużo tłuszczu i cukru, a za mało błonnika, jest czynnikiem, który niekorzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Wiele elementów obecnego stylu życia – stres, zanieczyszczenie środowiska, stosowanie antybiotyków i leków przeciwbólowych – nie wspiera naszych dobrych bakterii. Dlatego czasami warto wesprzeć naszą mikroflorę, jelita i cały organizm, korzystając z dobrej jakości, przebadanych probiotyków.