Produkty wysokoprzetworzone – jak je rozpoznać?

Co to jest w ogóle żywność wysokoprzetworzona?
Jest to żywność poddana obróbce przemysłowej. Często dodaje się do tej żywności substancje dodatkowe np. cukier,
sól, tłuszcz, witaminy, konserwanty oraz polepszacze smaku.

Żywności wysokoprzetworzonej nie jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie w domu. Ogólnie można stwierdzić, że im krótsza droga produktu z działki na stół, tym jest ona zdrowsza.

Człowiek przetwarza żywność od stuleci: kroi, gotuje, piecze, suszy, kisi. Jedzenie poddane właściwej obróbce jest bezpieczniejsze dla naszego organizmu, łatwiej trawione i pożywne.
Odkąd rozpowszechniły się nowoczesne metody konserwowania żywności, spadła gwałtownie liczba zatruć
pokarmowych i nowotworów żołądka.

Producenci żywności kuszą nas dosmaczając swoje produkty, dosładzając, przyprawiając czy dodając tłuszczu. W efekcie otrzymujemy pożywienie o proporcjach składników pokarmowych niewystępujących naturalnie w przyrodzie zbyt słodkie, słone lub tłuste.

Oto kilka przykładów i różnica między procesami naturalnymi a przemysłowymi:
– smażenie vs. obróbka podczerwienią
– rozdrabnianie vs. oddzielanie mechaniczne
– wędzenie (w wędzarni) vs. liofilizacja
– solenie (kapusta, ogórki) vs. sterylizacja
– pieczenie vs. termizacja

 

Żywność wysokoprzetworzona zawiera:
Tłuszcze roślinne utwardzone (TRANS) – są tanie, nie jełczeją, można je wielokrotnie podgrzewać i studzić bez najmniejszej szkody, a produkty przygotowane z ich użyciem są trwałe i mają długi okres przydatności do jedzenia.
Jest tylko jedno „ale” – ten właśnie rodzaj tłuszczu jest naprawdę bardzo szkodliwy dla zdrowia. Przyczynia się do
rozwoju cukrzycy, chorób serca, stwardnienia naczyń krwionośnych i zapaleń pojawiających się w organizmie.
Cukier – doskonale „dosmacza” potrawy, a niestety uzależnia. Pamiętajmy, że my tyjemy od cukru, a nie od
tłuszczu!
Sól – tania i dostępna; ma cudowną właściwość: wiąże wodę. Patrz: wędliny, chipsy, a nawet ciastka
Woda – tania i dostępna; dodatek wody powoduje dobry i łatwy zysk na produkcie, niestety z niekorzyścią dla
konsumenta np. napój a nie sok; mleko 0,5%, jogurt pitny (napój jogurtowy)

Substancje stabilizujące
Wzmacniacze smaku

Czytajmy etykiety!

Jak rozpoznać żywność wysokoprzetworzoną?
-Skład podawany jest malejąco, czyli to co jest na pierwszym miejscu – występuje w największej ilości (patrz np.
kakao „dla dzieci” – kakao czy cukier?)
-Jeżeli produkt jest rafinowany.
-Jeżeli na jednym z pierwszych miejsc występuje cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.
-Jeżeli w składzie produktu znajdują się składniki utwardzane lub częściowo utwardzane.
-Jeżeli występuje symbol „E” np. E476. Ten symbol „E” oznacza substancje dodatkowe. Mogą to być barwniki,
substancje konserwujące oraz zagęszczające, przeciwutleniacze, stabilizatory, wzmacniacze smaku i zapachu.

Trener Wojciech Łężniak

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *